Keresés

Üzenőfal

Utolsó üzenet: 3 hónap .
  • guest_2627: Üdvözlöm! A guest 9222 kérdése csabap nevű felhasználótól. Békés megye
  • guest_9222: Helyileg hol?
  • guest_2627: Élelmiszertechnológus végzettségű, sütőüzemi tapasztalatú. Pályázati tanácsadással foglalkoztam. Képesítés: sütő szak, bérügyintéző. Tevékenység: pékség, biztosítás. Várom érdeklődését!
  • csupi000: Na meg hogy itt ebben az országban nem becsülik meg a munkánkat ,szinte éj bérért dolgoztatják a minden napi kenyérsütőket .Mikoe kemény fizikai munkát végeznek ,ami könyített lett.Nem panaszkodom de a szakmai tapasztalatban szerzett tudást jobban meg kellene becsülni mint azt amit az iskolában szereztek emberek..
  • csupi000: kedves pékek és nem pékek.Ezuton szeretném közölni azt a tényt hogy a pékek teljesen el lettek feledve sajnos.
  • Jegesember.eu: vetővászon tisztìtás www.jegesember.eu
  • Brigi: Biológus (szakirány:molekuláris biológus) végzettséggel keresek munkát leginkább Debrecenben. Elérhetőségem: bugrai9005@gmail.com
  • csabap: Válasz guest 9250-nek: a nagyobb kiőrlésű fajtáknál alkalmazott eljárás a lisztes szórás. Ezen kenyerek héja összefüggőbb, nem cserepes. A fehér kenyérnél függ a technológiai művelettől(kézi, gépies)
  • marcsi: Élelmiszertechnológus végzettséggel és pék-cukrász végzettséggel állást keresek Budapsten. + 36 30 676 285 vagy e- mail: tatarmaria2@gmail.com
  • liszteszsák952: használt lisztes zsákokra lenneszükségem telefon:202324684
  • guest_2022: Budaörsi munkahelyre keresünk molnár vagy pék szakmunkást lisztkeveréshez. További infók: info@kenyersutes.hu
  • guest_9250: Azt aszeretném megkérdezni, a kenyeret miért lisztezik be? Régen olyan szép ropogós hajú kenyerekeket sütöttek, manapság vastag lisztréteg van a kenyér héján. Szeletelve csupa liszt lesz a kenyér is.
  • laaldeamojacar@gm: Rendkívüli csalódottságomnak adok hangot, mivel számomra az utóbbi időben, számomra elfogadható CERES kenyér minőségileg teljes mértékben megkifogásolható. Kb. 2 hete, folyamatosan olyan kenyeret hoznak forgalomba, ami száraz, szürkés szinű, mégis megettem, a mai éjszakáig. Éjszaka fél 2kor, hányigerem kergetett a fürdőszobába, amit rendkívüli egérszagos bűz kísé
  • Tejfalussy AndrÃ: Tejfalussy András : A konyhasó fiziológiás, élettanilag optimális pótlása napi 15-25 gramm (felnőttnél). Az ellenkezőjét bebeszélők fajirtásban segédkeznek. A bizonyítékok megtekinthetők a www.tejfalussy.com honlapomon.
  • Tejfalussy AndrÃ: A konyhasó fizoiológiás, élettanilag optimális pótlása napői 15-25 gramm (felnőttnél). Az ellenkezőjét bebeszélők fajirtásban segédkeznek. A bizonyítékok megtekinthetők a www.tejfalussy.com honlapomon.
  • Szegfű: T.Cím- Tegyünk meg annyit egymásért ,hogy hajnalonta nem a Zalaco gépkocsi nyikorgó gépkocsi ajtajának és a kenyeres láda aszfalton történő húzogatásának fülsértő zajára kelljen minden hajnalban ébredni mint ma is /07.16./ a zalaegerszegi Szegfű utcában!!!! Csupán egy kis zsírozás és egy kézikocsi és odafigyelés kérdése lenne.. Köszönjük.
  • bzsuzsa: A Kenyérmúzeum részére, a gyűjtemény fejlesztése érdekében, keresünk gépeket, berendezéseket, fotókat. Az ötvenes évektől napjainkig is szükséges a gyűjtemény bővítése.
  • guest_2197: Élelmiszer-biztonsági mérmök sok éves üzemi és hatósági gyakorlattal vállal: HACCP kiépítést, felülvizsgálatot, üzem ,üzlet technológiai tervezést, tápanyagszámítást, élelmiszerjogi tanácsadást. E-mail: kisduna2@invitel.hu vagy 20/2616-701
  • pb_almadi: A Pesti Barnabás Élelmiszeripari Iskola indít időről-időre kellő számú érdeklődő esetén felnőtt pék-tanfolyamokat. Részletek és a további elérhetőségek az iskola honlapján. http://pestibarnabas.hu/
  • Berek Zoltán: Csomagolt sütemények boltra szállítására keresek munkatársakat az ország minden területéről. E-mail: berekcuki@freemail.hu vagy: 30/ 37-77-919
  • csabap: Élelmiszertechnológus végzettséggel,pék szakmai ismerettel állást keresek.Egyéb területen adminisztráció és értékesítésben dolgoztam. Telefon: +36 66 788 252
  • D.Attila: Felnőtt oktatásban szeretném a pék szakmát kitanulni. Budapesten lakom. Hol érdemes tanulni? Tud valaki segíteni a betanulásban? der.attila@citromail.hu 20/5758470
  • D.Attila: Felnőtt oktatásban szeretném a pék szakmát kitanulni.
  • guest_5538: Tel:06-302177191
  • guest_5538: szombathelyen pék szakmunkás vagy gépkocsivezetőként állást keres
  • guest_3798: a
  • kelemen1005: Pék állást keresek Nógrád megyében pályakezdő vagyok és 6 hónap gyakorlattal rendelkezem! Jó kézügyességem van minden terület érdekel! E-mail:kelemen1005@citromail.hu
  • Retes Kiraly: Kézzel húzott házi rétes gyártásában munkát keresek.ötéves tapasztalatom rétes és finom pék áru (pite,isler,linzer,hókifli,muffin,browni stb.) gyártásában.Magyarországon és külföldön egyaránt! Érd .:retike@gmail.hu
  • rétes királ: Kézzel húzott házi rétes gyártásában munkátkeresek.ötéves tapasztalatom rétes és finom pékáru (pite,isler,linzer,hókifli,muffin,browni stb.)gyártásában.Magyarországon és külföldönegyaránt!
  • rétes királ: Kézzel húzott házi rétes gyártásában munkátkeresek.ötéves tapasztalatom rétes és finom pékáru (pite,isler,linzer,hókifli,muffin,browni stb.)gyártásában.Magyarországon és külföldönegyaránt!



Galéria

Szaklap

Be fogják tiltani a 2%-nál több transzzsírsavat tartalmazó élelmiszerkészítményeket
2012. November 13. Kedd, 12:50

altAz emberi erőforrások minisztere rendeletben kívánja szabályozni az élelmiszerekben lévő transz-zsírsavak maximálisan megengedhető mennyiségét, amelynek értelmében megtiltanák a túl sok transzzsírsavat tartalmazó élelmiszerek forgalmazását. A rendelet hatálya azokra az olajokra, zsírokra, zsíremulziókra terjed ki, amelyeket önmagukban vagy valamely élelmiszer összetevőjeként a végső fogyasztónak szánnak, de a rendeletben előírtak nem alkalmazandóak az állati eredetű zsírokban természetesen előforduló transz-zsírsavakra. Tilos lesz olyan készterméket előállítani vagy kereskedelmi forgalomba hozni, amelynek összes zsírtartalmában a transz-zsírsavak mennyisége 100 grammra vetítve meghaladja a 2 grammot. A késztermékek transz-zsírsav tartalmát a fővárosi és megyei kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szervei ellenőrzik, és a nem megfelelő termékek forgalmazását betiltják.

A rendelet 2013. szeptember 1-jén lépne hatályba. 2012. október 09-én még arról adtunk hírt  A transzzsírtartalmú termékek miatt a NETA újabb módosítását tervezi a kormány cím alatt, hogy a még formálódó rendelettervezet 2014 tavaszától tiltaná meg az olyan termékek forgalomba hozatalát, amelyekben a transzzsírok aránya meghaladja a 2 százalékot.
Az élelmiszergyártók nem ellenzik a változást abban az esetben, ha az elegendő átmeneti időt, vagyis körülbelül két évet biztosítana az új összetételre való átállásra.alt

A sütőipar számára forgalmazott sütő és húzómargarinokkal kapcsolatban fontos információ lehet a mesterséges transzzsírtartalom. Lendvai Zoltán a Vandemoortele Magyarország. Kft  cégvezetője 2012. március 06-án Transzzsírokkal kapcsolatos információk cím alatt ismertette  a  transzzsírokkal kapcsolatos jelenlegi európai jogi szabályozást, az uniós direktíváktól való európai eltéréseket, valamint a margarin termékcsoport egészségügyi kommunikációját. A témát akkor elsősorban azon pékségek figyelmébe ajánlottuk, akik termékfejlesztésében az egészséges élelmiszer előállítás prioritást élvez, azonban a közelgő tiltások ismeretében úgy gondoljuk, ezeket az ismereteket minden pékség szakmai irányítójának tudnia kell.

Az élelmiszer-előállítás és termékfejlesztés, így a transzzsírsavak „lecserélése” komoly szakmai ismereteket, felkészültséget követel, valamint jelentős beruházásokat, technológiai változtatásokat, új beszállítók felkutatását, új beszállítói szerződések megkötését igényli.

A várható miniszteri rendelet jelentős mértékben érinti a sütőipari szakágazat működését, tovább rontja költségstruktúráját.

Jelenleg a sütőipar számára forgalmazott sütő és húzómargarinok transzzsírtartalma minden esetben meghaladja összes zsírtartalom 2%-át. A szakmában alkalmazott technika és technológia átállítása idő és költségigényes, valamint a forgalmazók csökkentett transzzsír tartalmú vagy transzzsír-mentes célmargarinok szállítása esetében jelentős drágulást prognosztizálnak. Hazai gyártás hiányában, az importőrök termékkínálatában most is szerepelnek 2%-transzzsírtartalomnál kisebb beltartalmú margarinok, de ezek árfekvése a jelenlegi átlagárakat 7-9 %-kal haladja meg. Ezt az ajánlati árat a Ft/€ árfolyamváltozás jelentősen befolyásolja. . Az idei ártárgyalások bizonyítják, hogy az egyébként minden piaci szereplő által elismert költségeknek érvényesítésére nincs fogadókészség, és a szakma tartalékait már kimerültnek lehet tekinteni.

A sütőipari termékcsoportokat a kenyér és a vizes termékek (zsemle) kivételével különböző mértékben, de jelentősen érinti a jelenlegi ipari margarinok kiváltása alacsonyabb transzzsírtartalmú margarinokra.

 A költségteher a nettó átadási ár növekedésében jelenik meg:

·         tejes tésztából készült termékek esetében 1,4% (pl. kifli)

·         dúsított tésztából készült termékek esetében 2,8% (pl. vajaskifli)

·         tojással dúsított tésztából készült termékek esetében 5% (pl. kalács)

·         omlós tésztából készült termékek esetében 14% (bejgli)

·         leveles tésztából készült termékek esetében 17.8% (túrós táska)

A sütőipari prémiumtermékek gyártási eljárásai során a margarin helyett vaj felhasználását vezetjük be, de e termékek árszínvonaluk miatt tömeggyártásra nem alkalmasak, piaci sikerüket még megjósolni sem lehet. Látható, hogy már az anyagárban megjelenő költségteher mértéke is kezelhetetlen a pékségek részéről és várhatóan a kereskedelem sem képes a saját árrését az áremelkedés megállítására beáldozni. A keresleti oldal- a hazai vásárlók anyagi lehetőségei és többletteher-viselési képességei miatt- pedig nem fizeti meg az egészségesebbnek gondolt termékértéket, mint azt a jobb anyagi feltételek között élő dán vagy osztrák fogyasztó megteszalti.

A Sütőipari Egyesülés és a Magyar Pékszövetség arra hívja fel a figyelmet, hogy a hazai fogyasztók érdekei és a vállalkozások reális lehetőségei, illetve a munkahelyek védelmére valamint az élelmiszeripar megsegítésére vonatkozó kormányzati szándék egy időben történő megvalósulásához hosszabb időre van szükség, mint amit a tervezet miniszteri rendelet biztosít.  Az OÉTI és a sütőipar közötti só-csökkentési megállapodáshoz hasonlóan a program végrehajtható lehet a tízezres nagyságrendű munkahelyet biztosító pékvállalkozások számára is.

 

 

 

 

 


 
Webdesign: IRQ