Keresés

Üzenőfal

Utolsó üzenet: 2 hét, 2 nap .
  • csupi000: Na meg hogy itt ebben az országban nem becsülik meg a munkánkat ,szinte éj bérért dolgoztatják a minden napi kenyérsütőket .Mikoe kemény fizikai munkát végeznek ,ami könyített lett.Nem panaszkodom de a szakmai tapasztalatban szerzett tudást jobban meg kellene becsülni mint azt amit az iskolában szereztek emberek..
  • csupi000: kedves pékek és nem pékek.Ezuton szeretném közölni azt a tényt hogy a pékek teljesen el lettek feledve sajnos.
  • Jegesember.eu: vetővászon tisztìtás www.jegesember.eu
  • Brigi: Biológus (szakirány:molekuláris biológus) végzettséggel keresek munkát leginkább Debrecenben. Elérhetőségem: bugrai9005@gmail.com
  • csabap: Válasz guest 9250-nek: a nagyobb kiőrlésű fajtáknál alkalmazott eljárás a lisztes szórás. Ezen kenyerek héja összefüggőbb, nem cserepes. A fehér kenyérnél függ a technológiai művelettől(kézi, gépies)
  • marcsi: Élelmiszertechnológus végzettséggel és pék-cukrász végzettséggel állást keresek Budapsten. + 36 30 676 285 vagy e- mail: tatarmaria2@gmail.com
  • liszteszsák952: használt lisztes zsákokra lenneszükségem telefon:202324684
  • guest_2022: Budaörsi munkahelyre keresünk molnár vagy pék szakmunkást lisztkeveréshez. További infók: info@kenyersutes.hu
  • guest_9250: Azt aszeretném megkérdezni, a kenyeret miért lisztezik be? Régen olyan szép ropogós hajú kenyerekeket sütöttek, manapság vastag lisztréteg van a kenyér héján. Szeletelve csupa liszt lesz a kenyér is.
  • laaldeamojacar@gm: Rendkívüli csalódottságomnak adok hangot, mivel számomra az utóbbi időben, számomra elfogadható CERES kenyér minőségileg teljes mértékben megkifogásolható. Kb. 2 hete, folyamatosan olyan kenyeret hoznak forgalomba, ami száraz, szürkés szinű, mégis megettem, a mai éjszakáig. Éjszaka fél 2kor, hányigerem kergetett a fürdőszobába, amit rendkívüli egérszagos bűz kísé
  • Tejfalussy AndrÃ: Tejfalussy András : A konyhasó fiziológiás, élettanilag optimális pótlása napi 15-25 gramm (felnőttnél). Az ellenkezőjét bebeszélők fajirtásban segédkeznek. A bizonyítékok megtekinthetők a www.tejfalussy.com honlapomon.
  • Tejfalussy AndrÃ: A konyhasó fizoiológiás, élettanilag optimális pótlása napői 15-25 gramm (felnőttnél). Az ellenkezőjét bebeszélők fajirtásban segédkeznek. A bizonyítékok megtekinthetők a www.tejfalussy.com honlapomon.
  • Szegfű: T.Cím- Tegyünk meg annyit egymásért ,hogy hajnalonta nem a Zalaco gépkocsi nyikorgó gépkocsi ajtajának és a kenyeres láda aszfalton történő húzogatásának fülsértő zajára kelljen minden hajnalban ébredni mint ma is /07.16./ a zalaegerszegi Szegfű utcában!!!! Csupán egy kis zsírozás és egy kézikocsi és odafigyelés kérdése lenne.. Köszönjük.
  • bzsuzsa: A Kenyérmúzeum részére, a gyűjtemény fejlesztése érdekében, keresünk gépeket, berendezéseket, fotókat. Az ötvenes évektől napjainkig is szükséges a gyűjtemény bővítése.
  • guest_2197: Élelmiszer-biztonsági mérmök sok éves üzemi és hatósági gyakorlattal vállal: HACCP kiépítést, felülvizsgálatot, üzem ,üzlet technológiai tervezést, tápanyagszámítást, élelmiszerjogi tanácsadást. E-mail: kisduna2@invitel.hu vagy 20/2616-701
  • pb_almadi: A Pesti Barnabás Élelmiszeripari Iskola indít időről-időre kellő számú érdeklődő esetén felnőtt pék-tanfolyamokat. Részletek és a további elérhetőségek az iskola honlapján. http://pestibarnabas.hu/
  • Berek Zoltán: Csomagolt sütemények boltra szállítására keresek munkatársakat az ország minden területéről. E-mail: berekcuki@freemail.hu vagy: 30/ 37-77-919
  • csabap: Élelmiszertechnológus végzettséggel,pék szakmai ismerettel állást keresek.Egyéb területen adminisztráció és értékesítésben dolgoztam. Telefon: +36 66 788 252
  • D.Attila: Felnőtt oktatásban szeretném a pék szakmát kitanulni. Budapesten lakom. Hol érdemes tanulni? Tud valaki segíteni a betanulásban? der.attila@citromail.hu 20/5758470
  • D.Attila: Felnőtt oktatásban szeretném a pék szakmát kitanulni.
  • guest_5538: Tel:06-302177191
  • guest_5538: szombathelyen pék szakmunkás vagy gépkocsivezetőként állást keres
  • guest_3798: a
  • kelemen1005: Pék állást keresek Nógrád megyében pályakezdő vagyok és 6 hónap gyakorlattal rendelkezem! Jó kézügyességem van minden terület érdekel! E-mail:kelemen1005@citromail.hu
  • Retes Kiraly: Kézzel húzott házi rétes gyártásában munkát keresek.ötéves tapasztalatom rétes és finom pék áru (pite,isler,linzer,hókifli,muffin,browni stb.) gyártásában.Magyarországon és külföldön egyaránt! Érd .:retike@gmail.hu
  • rétes királ: Kézzel húzott házi rétes gyártásában munkátkeresek.ötéves tapasztalatom rétes és finom pékáru (pite,isler,linzer,hókifli,muffin,browni stb.)gyártásában.Magyarországon és külföldönegyaránt!
  • rétes királ: Kézzel húzott házi rétes gyártásában munkátkeresek.ötéves tapasztalatom rétes és finom pékáru (pite,isler,linzer,hókifli,muffin,browni stb.)gyártásában.Magyarországon és külföldönegyaránt!
  • erika: Minőségbiztosítási gyakorlattal élelmiszer- mérnöknő állást keres Budapesten vagy környékén
  • guest_1665: Betanított, vagy szakmunkás péket, vagy pék-cukrászt keresek azonnal kezdéssel. Szállás biztosított. Érd: 06-20/5010018
  • Csilla: Hol lehet pék-cukrász-nak tanulni, felnőttoktatásban?



Galéria

Szaklap

Előzetes a SÜTŐIPAROSOK, PÉKEK 2010/3 számának tartalmából.
2010. Június 10. Csütörtök, 10:39

 

A szaklap LVII. évfolyamának 3 száma 2010. június második felében kerül olvasóink kezébe. A szaklap megjelenését követően azonnal felkerül a Magyar Digitális Könyvtár kikölcsönözhető folyóiratai közé, majd 2010 szeptemberétől a honlapon korlátlanul olvasható

 

 

 

 

 

 Szerzőink:

 Baltás Lászlóné rendfő Magyar Pékek Fejedelmi Rendje

Csaba József ny. főszerkesztő

Majoros Katalin jogi rovat szerkesztője

Dr. Oláh András igazgató Sütőipari Egyesülés

Röss Istvánné osztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Somogyi Norbert tudományos tanácsadó Párizsi Magyar Nagykövetség

T.Sasváry Monika Pesti Barnabás SZKI

Werli József főtitkár Magyar Pékszövetség

A szaklap hirdetői:

  • ABO MILL Zrt  4400 Nyíregyháza, Simai út 6 (www.abomill.com)
  • backardin Hungária Kft 2310 Szigetszentmiklós-Lakitelek, II. Rákóczi F út 20-22 (www.backardin.hu)
  • ElektroTrade Kft 1181 Budapest, Batthyány u 85
  • ÉVGYŰRÜK magán nyugdíjpénztár 1138 Budapest, Váci út 168/a. (www.evgyuruk.hu)
  • HARP’S Kft 5000 Szolnok, József Attila u 38 www.harps.hu
  • Korchmáros István 1066 Budapest, Oktogon tér 3
  • Nyírfacukor Kft 1117 Budapest, Karinthy Frigyes út 17. (www.nyirfacukor.hu)
  • PAROLA Kft 1116 Budapest, Fehérvári út 225. (www.parola.hu)
  • Puck & Droll Bt 2800 Tatabánya, Kossuth u 81
  • PURATOS Zrt 1117 Budapest, Galvani út 6 (www.belcolade.com)
  • PROGÉP- GOLDEX Kft 1135 Budapest, Tahi utca 53-59 (www.progep.hu)
  • RISOX Kft 1143 Budapest Ilka u 25-27
  • Sani Team Kft 1117 Budapest, Dombóvári út 6-8
  • Soós Pék- Gép Kft 2030 Érd, Felső u. 60-62 (www.soospek.hu)
  • Sütőgép Kft 2234 Maglód, Ady Endre u. 38 (www.sutogepkft.hu)
  • Sütőipari Egyesülés 1117 Budapest, Dombóvári út 6-8 (www.sutoipariegyesules.hu)
  • STAMAG-IREKS Kft
  • TENTE Magyarország Kft 1117 Budapest Hunyadi J út 162
  • Váci malom Kft 2600 Vác, Szilassy út 5

 

Előzetes a cikkek tartalmából:

 

Baltás Lászlóné: A túlsúly és az elhízás betegség, netán járvány?Az egészségünk fenntartása érdekében a táplálkozásunkra komolyan figyelnünk kell. Az emberek többségénél a helytelen étrend hamar megmutatkozik a testsúly változásában. A súlyfelesleg és a későbbiek során fellépő a túlsúly nemcsak kellemetlen állapot, hanem egészségügyi problémák előidézője, sok betegség rizikófaktora.Az elhízás a világon egyre nagyobb méreteket ölt és a korábbihoz képest hatalmas növekedést mutat.  A szerző bemutatja az elhízás okait, kialakulását, következményeit, valamint a sütőipar lehetőségeit

Csaba József: Sütőipar a XX. század második felében (1945–1990). A szerző a pék szakma közelmúlt csaknem fél évszázadát vázlatosan foglalja össze

  Dr. Oláh András:Küldöttközgyűlést tartott az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége. Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége 2010. május 12-én tartotta meg küldöttközgyűlését. A közgyűlés meghallgatta az elnökség beszámolóját az élelmiszer- és italipar 2009. évi helyzetéről amelyet a jövedelmezőség romlása, a termelés, a foglalkoztatás csökkenése jellemzett. A gazdálkodás külső környezete 2009-ben nem segítette a kibontakozást. Sem a jogszabályi környezet (például forgalmi adó emelés) változása, sem az erős forint, sem a szűkülő kereslet nem javított a helyzeten. Az elmúlt évben a magyarországi élelmiszeripar helyzetét kétirányú nyomás nehezítette, amely egyrészt a fizetőképes kereslethez képest drága alapanyagok, másrészt a kereskedelmi láncok felől érkezett. Mivel a költségek emelkedését továbbra is csak igen korlátozottan tudta áraiban érvényesíteni, az élelmiszeripar teljesítménye romlott. Az élelmiszer-feldolgozók a válság kezdetétől fogva érzik a szűkülő kereslet, az emelkedő költségek és a bankok elfordulásának egymást erősítő hatását, így tartalékait élik fel. Ugyanakkor látható, hogy a fogyasztók egyre szélesebb rétege választja következetesen a hazai termékeket, felismerve annak tovagyűrűző áldásos hatását saját munkahelyére, egészségére. Éder Tamás elnök előterjesztette az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének álláspontját a magyarországi élelmiszeripar helyzetéről és javaslatait az új Kormány számára. Az állásfoglalást mellékeljük.

Majoros Katalin: Jogszabályfigyelő. Az ismertetés összefoglalja a szakmát érintő legfontosabb rendeleteket:

  • 87/2010. (III. 26.) Korm. rendelet az egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatos adatok telefonon történő bejelentéséről
  • 26/2010. (III. 19.) FVM rendelet az élelmiszerek jelöléséről szóló 19/2004. (II. 26.) FVM–ESZCSM–GKM együttes rendelet módosításáról.
  • 37/2010. (IV. 13.) FVM rendelet a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet módosításáról
  • 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, előállítás és értékesítés feltételeiről
  • 5/2010. (III. 9.) SZMM rendelet a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet módosításáról
  • 8/2010. (III. 31.) SZMM rendelet az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2009. évi CLII. törvény hatályba lépésével kapcsolatos egyes átmeneti intézkedésekről
  • A Magyar Élelmiszerkönyv Titkárságának közleménye a 2009. évi liszt jellegmintákról
  • Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet közleménye a 2009. évben szakvéleményezett élelmiszeripari tisztító- és fertőtlenítőszerek, kenőanyagok listájáról

 Dr. Oláh András:Rajta vagyunk a NET-en.  A weboldal továbbra is teljesíti küldetését, az 57 éve megjelenő sütőipari szaklap kiegészítéseként erősíti, színesíti és frissen tartja a nyomtatott információkat. A weboldal rövidesen hírlevéllel is kiegészül.

 Dr. Oláh András:PAROLA Kft a pékségek számítástechnikai segítsége. Beszélgetés Kácsor Istvánnal, a Kft tulajdonosával. A beszélgetés egy témát járt körül: miért fontos egy számítástechnikai vállalkozásnak a pékekhez közel vinni azokat a vívmányokat, amelyek forradalmasíthatják a sütőüzem technológiai, számviteli és logisztikai rendszerét.

 Dr. Oláh András:Kereskedelemfinanszírozás - Magyar módra! Az élelmiszergyártó cégek jelzik, hogy a nagy forgalmú kereskedelmi láncok csak formailag tartják a jogszabályokat, a gyakorlatban továbbra is a korábbi rend érvényesül. Ennek a tarthatatlan állapotnak egy „gyöngyszeme” egyik élelmiszergyártó cég vezetőjének nyílt levele, amelyet szaktársaink okulására teszünk közzé.

 Röss Istvánné: Fogyasztóvédelem mindenkinek IV. Árfeltüntetéssel kapcsolatos ismeretek. Korábbi fogyasztóvédelem tárgyú cikkek áttekinthették a fogyasztóvédelem múltját és jelenét, az érvényben lévő – élelmiszerkereskedelmet érintő- fogyasztóvédelmi előírásokat. A hatósági ellenőrzések során gyakran képezi kifogás tárgyát az, hogy az eladásra kihelyezett élelmiszereket - így a sütőipari termékeket is - a kereskedők nem, vagy hiányosan látják el ártájékoztatással, továbbá arra is van gyakorta példa, hogy nem a kiírt áron történik az értékesítés. Tapasztalat szerint a kereskedők egy része nem ismeri pontosan az árfeltüntetésre vonatkozó jogszabályi követelményeket, azonban az előírások ismeretének hiánya nem mentesít a felelősségre vonás alól.

Somogyi Norbert: Nemzetközi sütőipari szakkiállítás és vásár Párizsban- az EUROPAIN 2010.  A piaci folyamatok és a gazdasági válság az elmúlt években külön-külön is a szakkiállítások átrendeződését eredményezte volna, a két hatás együttesen azonban még markánsabban nyomja rá a bélyegét a kiállításokra, vásárokra úgy a rendezés, mint a látogatottság esetében. Nem történt ez másként az egyik legrangosabb sütőipari kiállítás, az EUROPAIN,az édesipari INTERSUCés a vendéglátó ipari SIRESTesetében sem. A korábban három különálló esemény az idei évben gyakorlatilag egy rendezvényként jelent meg március 6-10. között Párizsban. A szerző értékeli az idei Europain & Intersuc szakkiállítás eseményeit, külön kiemelve a „Les masters de la boulangeriemeghívásos  versenyt, ahol Izeli Róbert a hatodik helyen végzett

T. Sasváry Monika:„Morzsák” az ebédlőasztalról. A szerzőSteiner Gyula: Cukrászok és Sütők Háborús Kincses ládája című 1934-ben kiadott könyvéből válogatE gyűjtemény, azért készült, hogy a szakmabeliek és katonai szolgálatteljesítés esetén hozzátartozóik háborús időkben is dolgozni tudjanak. A nehéz időkben máshogy kellett intézni a beszerzéseket, a raktározást, és gyakran a recepteket is igazítani kellett, a megváltozott viszonyokhoz. 

 Werli József: Pék-cukrász „Szakma Kiváló Tanulója” Verseny. 2010. Szabadkígyós. A Pék-cukrász Szakma Kiváló Tanulója Országos Verseny 2010. március 23-26 között került megrendezésre Szabadkígyóson a Harruckern János Közoktatási Intézményben. A gyakorlati versenyek helyszínéül az iskola tanműhelyei szolgáltak. A versenyen 15 iskola 27 végzős tanulója vett részt. A 27 versenyzőből 25 teljesítette a 66%-os szintet és szakmunkás-bizonyítványt kapott. Ezen túlmenően 2 versenyző gyakorlatból felmentést kapott a szakmunkásvizsgán. A Szakma Kiváló Tanulója Országos Verseny az FVM által jóváhagyott versenyszabályzat szerint került megrendezésre

 

 

Az aktuális szaklap korlátozott számban 660 Ft+ ÁFA összegért utánvéttel megrendelhető.

Éves előfizetésre rendeléseket korlátlanul felveszünk, és postai úton teljesítünk.
(Megrendelések a Sütőipari Egyesülés címén és telefonszámán)

1117. Budapest, Dombóvári út 6-8

Tel/fax: +36 1/ 204 3809


Werli József     Dr. Oláh András
főszerkesztő     felelős szerkesztő

 
Webdesign: IRQ